Bitkisel tozların saçı nasıl boyadığını açıklamadan önce kısaca tozlar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. İleride her bir toz ayrıca detaylı şekilde blog yazılarında yer alacaktır.
Doğal boya molekülüne sahip 3 bitki vardır. Bunlar kına, indigo ve cassia obovata dır. Amla ise renk molekülüne sahip değildir ve daha çok renk düzenleyici görevindedir. Kınanın kırmızı kızıllığını alma veya daha soğuk bir kahve elde edilmesinde kullanılır.
Bu tozlar, bitki yapraklarının kurutulup öğütülmesinden elde edilir. Görünüşleri aynı olsa da sahip oldukları renk molekülleri farklıdır. Kına kırmızımsı-turuncu, cassia sarı, indigo ise mavi renk molekülüne sahiptir. Bu moleküller saçtaki keratini yani saçın yapısal proteinlerini boyayarak renk verirler. Bu renk verme işlemi keratin molekülü ile bitki molekülünün birleşmesi, birbirini tamamlaması ile oluşur. Tıpkı tetris oyunundaki blokların birbirine geçmesi gibidir. Moleküllerden birbirine en uyumlu olan ise kınadır. Bu yüzden de uzun süre kalıcılığı ve boyama gücü en yüksek olan kınadır. Cassia tozunun renk vermesi (boyayabilme gücü) kına kadar etkili değilken, indigo ise kına kadar kalıcı değildir. Bu cassia veya indigonun zayıf olduğu anlamına gelmez, sadece, kına çok güçlü tutucu özelliğe sahip olduğu için, kınaya göre nispeten daha zayıf oldukları anlamına gelmektedir.
Kimyasal boyalar saçı nasıl boyar derseniz şöyle:
Saç telinin yüzeyinde bulunan kütikül denen koruyucu tabaka, peroksitler yardımıyla pul pul açılır. Kortekste bulunan saça rengini veren doğal pigmentler (melanin), boyada bulunan sentetik renk pigmentleri ile yer değiştirir. Sentetik pigmentlerde bulunan maddeler, para-phenylenediamine (PPD) vb. kimyasal tepkimeler sonucu saçın rengini değiştirir. Özellikle PPD miktarı ne kadar yüksekse maruz kaldığımız toksik etki o kadar yüksektir ve bu koyu renk saç boyalarında daha fazladır. Tüm bu işlemler ile saçın doğal yapısı tahrip edildiği için, saç her işlemde biraz daha incelir, parlaklığını yitirir ve kırılır. Üst üste boyamalardan sonra tabiri yerindeyse mısır püskülüne döner..
Bitkisel veya Organik adı altında uygulanan saç boyalarında durum nedir derseniz:
Yukarıda anlattığım kimyasal boyalardan pek farklı değildir. Sadece kullanılan kimyasal maddeler, ya düşük oranda ya da farklı bir türevde kullanılmıştır. Örneğin amonyak yerine Monoetanolamin (MEA ) veya PPD %2 oranında kullanılmıştır vs.. Bunların örnekleri çoğaltılabilir.( Amonyak yerine kullanılan MEA ‘yı araştırırsanız, amonyaktan çok daha zararlı ve tehlikeli bir madde olduğunu görürsünüz. MEA uçucu değildir ve vücuttan atılımı daha zordur.)
Onun dışında içine belli oranlarda, organik sertifikaya sahip bitkisel yağ, sıvı, toz vb. madde katılmış olması, o boyanın organik olduğu veya bitkisel olduğu anlamına gelmemektedir . Bu aldatmaca yediğimiz, içtiğimiz veya harici olarak kullandığımız birçok üründe yaşanmaktadır. Görevimiz bilinçli olmaktır.
Gerçekte bitkisel boya demek, içinde sadece o bitkinin kendi doğal yapısında bulunan doğal pigmentlerin olması ve saçı boyaması demektir.
Türkiye’de bulunan Hint kınası adı altında satılan boyalar nedir derseniz?
Bunlar belli oranlarda bitkisel toz ile metalik tuz karışımı olan kimyasal saç boyalarıdır. Doğal, bitkisel boya değildir. Alerjik reaksiyonlara sebebiyet verdikleri sıkça görünür.
Boyanın, kimyasal boya mı yoksa doğal boya mı olduğunu nasıl anlarız?
Kimyasal boya saçı 30-45 dakikada boyarken, kına gibi doğal boya diyebileceğimiz bitki tozları 2-4 saat arasında boyamaktadır.
Kimyasal boyalar saçın kendi pigmentini söküp attığı için saçı her renge boyar (sarı vs). Saç rengini açabilir. Bitkisel tozlar ise sahip olduğunuz saçın üzerini koruyucu tabakasını kuvvetlendirerek sardığı için var olan doğal renginizin üzerine gelir. Yani elinizde şeffaf renkte bir film tabakasını saçınızın üzerine koymak gibidir. Yani doğal boyalar saç renginizi açmaz. Açıyorsa o kimyasal boyadır.
Saç boyası çeşitleri ve organik – bitkisel kimyasal saç boyaları ile ilgili farklı kaynaklar aşağıdaki gibidir:
http://www.hammaddeleransiklopedisi.com/makale-detay.php?seo=sac-boyalari-ve-sac-renk-acicilar
Site içerisinde yer alan yazılar sadece tavsiye ve bilgi amaçlıdır. Uygulamaların sorumluluğu essencenaturalhayat a ait değildir. Sağlık sorunlarınız ve tedavisi için mutlaka ilgili uzmana başvurunuz.